ostrzeżenie przed wirusem La vita e bella / Life is beautiful
metryczka
| rodzaj | ostrzeżenie / fałszywka |
| data zgłoszenia | 03.03.2003 |
| okres aktywności | luty-kwiecień 2003, styczeń 2006 (II) |
| popularność | WWW: 174, USENET: 4, e-mail: 5 |
| łowca | Mad Max, sikor, Marcin B. (MBu) |
| wartość logiczna treści | fałszywe |
| szukaj łańcuszka | |
| Komentarze czytelników [6] |
treść
wariant I
UWAGA NOWY WIRUS Proszę przeczytać i skierować dalej. Ta informacja pochodzi z Microsoftu i Nortona. Proszę przekazać ją dalej kontaktujacym się osobom. Możecie Państwo otrzymać e-mail z prezentacją w Power Point (*.pps), którą jest zatytułowany "La vita e bella.pps" lub "Life is beautiful.pps". Jeżeli go ktoś otrzyma-bezwzglie nie otwierać!- Natychmiast wykasować! Jeżeli go ktoś otworzy, pojawi się informacja "Adesso e tardi, la vostra vitanon e piu bella" lub "Now its too late, your life is not beautifull anymore". W tym momencie stracicie Państwo całą zawartość swojego PC i umożliwicie nadawcy dostęp do swoich adresów e-mail oraz hasła. Chodzi o nowego wirusa, który jest w obiegu od sobotniego popołudnia. Musimy jak najwięcej zrobić w celu powsrzymania go. AOL potwierdziło te informacje, żeby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa. SPRAWDŹ INFORMACJE NA PONIŻEJ: http://wirusy.onet.pl/index.html?oid=289190
wariant II
Temat: UWAGA!!!! WIRUS Bardzo ważne ostrzeżenie! Proszę być niezwykle ostrożnym, korzystając szczególnie z poczty internetowej, takiej jak Walla, Yahoo, Hotmail, AOL i tak dalej. Informację tę uzyskaliśmy dziś rano, od Microsoft i Norton. Proszę przesłać ją do każdej znajomej osoby, korzystającej z Internetu. Możecie otrzymać pozornie niegroźny email, z prezentacją PowerPoint Life is beautiful.pps Jeśli taką wiadomość otrzymacie, nie otwierajcie jej pod żadnym pozorem i usuńcie ją natychmiast! Jeśli otworzycie tę wiadomość, pojawi się ona na waszym ekranie z informacją: Teraz jest już za późno, Twoje życie przestało być piękne. Następnie stracicie wszystkie dane na waszym komputerze , a osoba, która wysłała do was tę wiadomość będzie mieć dostęp do waszej nazwy, maila i hasła. To jest nowy wirus, który zaczął krążyć w sobotnie popołudnie. Musimy zrobić wszystko, żeby go powstrzymać. AOL właśnie potwierdził niebezpieczeństwo tego wirusa, antywirus Software nie jest w stanie go zniszczyć. Wirus został stworzony przez hakera, który sam siebie nazywa właścicielem życia. Proszę zróbcie kopie tego maila dla wszystkich waszych znajomych i natychmiast go wyślijcie. Do sprawdzenia na stronie Symanteca <http://www.symantec.com/avcenter/venc/data/life.is.beautiful.hoax.html>
komentarz
Sobotnie popołudnie trwa w łańcuszku od trzech lat, ech... żeby tak w prawdziwym życiu!
Jest to standardowa wirusowa fałszywka — omawiany w łańcuszku wirus po prostu nie istnieje, o czym można się dowodnie przekonać klikając link podany w wariancie II. Tak, tak, fałszywka zawiera link do strony dementującej ową fałszywkę i jakoś nie przeszkadza to w jej cyrkulacji! Widać większość internautów przejmie się samymi referencjami do firmy produkującej oprogramowanie wirusowe, ale nie bardzo do nich zajrzy...
Naturalnie, link w I wariancie także nie prowadzi do strony potwierdzającej istnienie wirusa...