[ start ] [ galeria listów-łańcuszków ]

© Filip Graliński

atrapa.net | galeria listów-łańcuszków

genesis gallardo

metryczka

rodzaj ostrzeżenie / fałszywka antywirusowa
data zgłoszenia 14.01.2008
okres aktywności styczeń 2008, kwiecień 2008 (II)
popularność WWW: 17900, USENET: 3, e-mail: 20
łowca Monia (II), altjordan, Maciej Kubień, spol, WRonX, Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21), Devil_girl, Inaise, Dorota Gorczyca-Woźniak, Panterka, Ju
wartość logiczna treści fałszywe
  szukaj łańcuszka
  Komentarze czytelników [6]

treść

wariant I

przeslij te wiadomosc dalej - to dotyczy stronki nasza klasa : jezeli
ktos o niku genesis gallardo poprosi cie o dodanie do kontaktow nie
dodawaj bo to wirus i jezeli ktos z twoich kontaktow go doda to ty tez
go zlapiesz dlatego wyslij ta wiadomosc do wszystkich twoich kontaktow

wariant II

Jeśli możesz to prześlij tę wiadomość dalej- dotyczy strony nasza klasa. 
Jeżeli ktoś o nicku "Genesis Gallardo" poprosi cię o dodanie do 
kontaktów to absolutnie nie dodawaj do swoich znajomych , bo jest to 
wirus. Jeżeli ktoś z twoich kontaktów go doda to ty tez go złapiesz! 
Dlatego wyślij tą wiadomość wszystkich twoich kontaktów z naszej klasy. 
Mam też wiadomość o innym wirusie, który może być ukryty w mailu ze 
słowem "invitation" w tytule. Absolutnie nie otwieraj tego maila i jak 
najszybciej wyłącz komputer. Wirus ten niszczy kompletnie dysk twardy i 
jest bardzo groźny, jak podaje CNN. Sam dostałem tą wiadomość od kumpla, 
więc nie mogę potwierdzić jej autentyczności, niemniej w myśl zasady: " 
lepiej zapobiegać niż leczyć" przesyłam ją dalej. Po prostu nie otwieraj 
niczego i nie dodawaj kontaktów od osób lub nieznanych nazw.typu Simon, 
Gladiator itp

komentarz

Kolejna fałszywka antywirusowa, która w połowie stycznia 2008 r. obiegła szerokie rzesze użytkowników portalu społecznościowego nasza-klasa.pl. Wygląda na to, że wielu naszoklasistów dało się nabrać na to fałszywe ostrzeżenie. Nic dziwnego, spora część użytkowników serwisu nasza-klasa.pl to początkujących internauci, nieudpornieni jeszcze na internetowe mistyfikacje. Inni internauci tylko sobie żartowali z rzekomego zagrożenia.

Łańcuszek zdradza typowe cechy fałszywki antywirusowej, jakich wiele już odnotowałem na tych stronach (por. np. fałszywkę Invitation). Patrz też informacje serwisu onet.pl Bezpieczeństwo:

Identyczne [tj. że to fałszywy alarm] stanowisko w tej sprawie zajęła obsługa serwisu Nasza-klasa.pl. W odpowiedzi na pytanie redakcji serwisu OnetBezpieczeństwo dotyczące powyższego listu można przeczytać, że: „(...)żadnego zagrożenia nie ma. Uważamy to za głupi żart użytkowników sieci.”